OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2748084
Menu
48412
Main Description
2820406

Σύνοψη ημερήσιων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιμέλεια : Φίλος Αλκιβιάδης

.

_________13/01/2021_17:30__>>___Τίτλοι :

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές    Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Ήπια κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχωρίζει η Alpha Bank  Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +6% ✅  Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,68% ✅     Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,60%    

Τίτλοι ειδήσεων

 

 

–_-   Με Ελλάκτωρα +6% και Alpha +3% το ΧΑ +0,69% στις 802 μον. - Κρίσιμες οι 820 μον.

–_-   Έσπασε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

–_-   Αντέδρασε μετά από τρεις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο

–_-   Η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος επανέφερε τον ΓΔ άνω των 802 μονάδων

–_-   Ελλάκτωρ, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ έδωσαν σήμα αγορών

–_-   Με οδηγό τις τράπεζες επανήλθε σε θετική τροχιά

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Σύνοψη ημερησίων σχολίων συνεδρίασης Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιμέλεια : Φίλος Αλκιβιάδης

.

_________13/01/2021_17:30__>>___Τίτλοι :

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές    Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Ήπια κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχωρίζει η Alpha Bank  Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +6% ✅  Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,68% ✅     Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,60%    

 –_-   Με Ελλάκτωρα +6% και Alpha +3% το ΧΑ +0,69% στις 802 μον. - Κρίσιμες οι 820 μον. : 

_________ Ο Γενικός Δείκτης κατέβαλε προσπάθεια να απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων με εμπόδιο τις χαμηλές συναλλαγές.

Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 802 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη του Ελλάκτωρα +6,43% αλλά και της Alpha Bank +3,26% με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν τα κέρδη της Τέρνα Ενεργειακής +5,85%, Τιτάνα +1,92% και Μυτιληναίου +1,88%.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον Ελλάκτωρα, καθώς χθες 12 Ιανουαρίου 2020, η Invesco προχώρησε στην εξάσκηση των δικαιωμάτων για το 18,3% ή 39,28 εκατ. μετοχές της Pemaonaro των αδελφών Καλλιτσάντση ενώ ταυτόχρονα έχει αγοράσει επιπλέον μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,17% της εταιρείας ανεβάζοντας το ποσοστό στο 25,5% ή 54,58 με 55 εκατ. μετοχές.

Σημειώνεται, ότι το πακέτο αναμένεται να περάσει μέσω χρηματιστηρίου σήμερα 13 Ιανουαρίου 2021 ή το αργότερο 14 Ιανουαρίου 2021 (η νομοθεσία ορίζει περίοδο δύο ημερών).

Ωστόσο, επιφυλακτικό παραμένει το κλίμα τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας στο μέτωπο των εμβολίων, την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει την Ευρώπη ενώ ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των 810 - 820 μονάδων.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 485 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +3,26% και ακολούθησαν Εθνική +1,33%, Πειραιώς +1,31% και Eurobank +0,62%.

Πρωτοφανή οικονομική στήριξη παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με βασικό στόχο να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια.

Η Εθνική και η Eurobank θα μηδενίσουν τα NPEs εντός του 2021 αλλά και Πειραιώς και Alpha bank επίσης θα πλησιάζουν τον μηδενισμό με τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και την ενεργοποίηση του Ηρακλή 2.

Είναι εντυπωσιακό να μιλάμε εν έτη 2021… για μηδενισμό των παλαιών NPEs σε ένα σύστημα που είχε κάποτε 108 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

Οι  κρατικές εγγυήσεις 11 δισεκ. του Ηρακλή 1 και άλλα 11 ή 12 δισεκ. του Ηρακλή 2 αλλά και οι έκτακτες κεφαλαιακές ενέσεις μέσω ομολόγων και swaps ποσού αξίας 2,1 δισεκ. ευρώ σε συνδυασμό με το Cocos της Πειραιώς το μετατρέψιμο ομόλογο των 2,040 δισεκ. η κεφαλαιακή στήριξη έφτασε το ποσό των 26 δισεκ ευρώ

__________Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 810 – 820 μονάδες και ακολουθούν οι 830 - 840 και οι 850 μονάδες

Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 790 - 780 μονάδες και ακολουθούν οι 770 και οι  750 μονάδες.

Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 485 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες.

Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 470 μονάδες και ακολουθούν οι 450 μονάδες.

__________Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να παραμένει η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Αμερική, τη στιγμή που συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στην Κίνα όπου η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχει οδηγήσει σε νέα lockdown και περιοριστικά μέτρα.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αδυνατεί να ελέγξει τον ιό, έχοντας ως μόνη λύση την παράταση των περιορισμών, ακόμα και έως την ερχόμενη άνοιξη .

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει θέσει τρεις πόλεις με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους σε lockdown, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα διευρύνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ αύριο Πέμπτη 14/1 αναμένεται η ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να ερευνήσει το πότε και το πώς άρχισε ο κορωνοϊός

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν, να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική.

Εξέλιξη που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά ανησυχητική μια και θα αποδείξει αφενός ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα ικανός να μεταλλάσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Στην Ελλάδα, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού επισημαίνοντας πως τα κρούσματα είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος, πως το ΕΣΥ δεν έχει ακόμα αποφορτιστεί και πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Αττική, εντείνονται οι πιέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.  /// bankingnews.gr

 

–_-   Έσπασε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο :  «Προσεκτικά» επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η εγχώρια με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν υποτονικές. Ο τραπεζικός κλάδος λειτούργησε για μια ακόμα φορά σε ρόλο οδηγού. Αντίδραση για Τέρνα Ενεργειακή, πίεση σε Coca Cola και ΔΕΗ.

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της πανδημίας, την ίδια ώρα που ισχύουν, ή επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα, στις περισσότερες Χώρες της Ευρώπης.

 

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,84% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 14,97%, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης και ανακατάληψης του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και στην οποία δεν έλλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν διορθώσει αρκετά και έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής των traders θα παραμείνουν οι μετοχές των Τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς, όπου οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές, από τη μετατροπή των Cocos, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση αύριο 14/1, ενώ είναι όλο και πιο ευδιάκριτη, η επερχόμενη Α.Μ.Κ. της Τράπεζας.

Επίσης στο επίκεντρο θα παραμείνει και η μετοχή του Ελλάκτωρα, λόγω των πληροφοριών για εξάσκηση της option από την Invesco.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+6,43%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς την επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 1,90 – 2,00 ευρώ.

Διιστάμενες δείχνουν οι εκτιμήσεις Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Αγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), που δείχνει να εκφράζει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “η αποφόρτιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν βοήθησε στην επιστροφή της ανοδικής τάσης στην Ελληνική Αγορά, η οποία έδειξε να μένει από τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το βασικό ζητούμενο είναι το πότε θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο Λιανεμπόριο, ώστε να κινηθεί ζωηρότερα το χρήμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι των επισφαλειών. Σε αυτό το διάστημα οι Επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να ‘παίζουν άμυνα’, αξιοποιώντας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης (χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις) διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό λειτουργικής εγρήγορσης. Παρόλα αυτά η αδυναμία σε μια Αγορά που έχει, θεωρητικά, καλά νέα μπροστά της, μπορεί να είναι και ευκαιρία. Η αντίληψη αυτής της προσωρινής φάσης, είναι βασική για την κατανόηση των επιμέρους ευκαιριών που θα προκύψουν από την διόρθωση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ συσσωρεύει μια Αγορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκτόνωση που ακολουθεί. Επίσης οι τιμές είναι πιο ‘δεμένες’ και οι διορθώσεις που ακολουθούν πολύ πιο συνεκτικές και ήπιες. Σε ένα περιβάλλον ισχνών επιχειρηματικών νέων, μοιραία το εξωτερικό θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαμόρφωση των τάσεων. Και από ότι φαίνεται και οι Ξένες Αγορές έχουν μπει σε μια ανάλογη διαδικασία αναμονής, σχετική με το άνοιγμα των Οικονομιών, αλλά και τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου. Ας θεωρήσουμε την τωρινή στάση μια διαδικασία ‘χωνέματος’ των τιμών, κάτι σαν το ‘base camp’ για τους Ορειβάτες”. ΠΗΓΉ : euro2day.gr

 

–_-   Αντέδρασε μετά από τρεις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο :  Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών τα κατάφερε να σπάσει το τριήμερο πτωτικό σερί και να κλείσει πάνω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να κάνει μια αποφασιστική ανοδική διαφυγή, αν και είχε στο πλευρό του την πλειονότητα των τίτλων του.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,64%, στις 1.911,91 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.103,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 485,71 μονάδες.

Αν και άρχισε τη συνεδρίαση πολύ νωθρά, με την αγορά να παλινδρομεί κάτω από τις 800 μονάδες, μετά τις 12:30 τελικά οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν και οδήγησαν την αγορά έως τις 806 μονάδες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο FTSE 25 κράτησε τη στήριξη των 1.900 μονάδες, βελτιώνοντας ελαφρώς τη βραχυπρόθεσμη τεχνική του εικόνα.

Η κίνηση της αγοράς τις τελευταίες ημέρες δεν διαφέρει από αυτό που επισήμαναν οι περισσότεροι αναλυτές λίγο πριν την έναρξη του νέου έτους. Ότι δηλαδή η όποια ανοδική κίνηση θα έχει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε συνδυασμό με τη διεθνή αβεβαιότητα θα δίνεται η ευκαιρία για διόρθωση και ενθυλάκωση κερδών.

Ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%), οι οποίες και θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021. Αρκεί να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, εντείνοντας τη μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση των επενδυτών.

Πάντως, η αγορά έλαβε στήριξη και από τα κέρδη, έστω και μικρά, των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και οι ανησυχίες για την ιδιαίτερα άσχημη επιδημιολογική εικόνα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, παραμένουν. Η εστίαση είναι σαφώς στην πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στον έλεγχο της πανδημίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για τον εμβολιασμό όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Άλλωστε, η επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, ήταν ένας εκ των καταλυτών που σκιαγράφησαν οι ξένοι αναλυτές για το Χ.Α. το νέο έτος. Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είναι μια εκ των ωφελημένων της τεράστιας ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τρεις προϋποθέσεις όμως: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από την πανδημία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έξοδο της χώρας στις αγορές. Και μπορεί τα ομόλογα να τελούν υπό την "προστασία" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντούτοις θα είναι ένα καλό τεστ ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.  /// Της Αλεξάνδρας Τόμπρα / capital.gr

 

–_-  ΧΑ: Η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος επανέφερε τον ΓΔ άνω των 802 μονάδων :  ​ Την διαπραγμάτευση σφράγισε η βουτιά στους ρυθμούς συναλλαγών με αποτέλεσμα ο τζίρος να είναι αισθητά κατώτερος από αυτόν της προηγούμενης συνόδου.

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε λιγοστές αναταράξεις, από κλιμάκωση της κυριαρχίας  της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών. Ο μέσος όρος κινήθηκε σε θετικό πεδίο, από τις 10:38 ως τις 17:20 εις τρόπον ώστε να σχηματίσει πορεία ανιούσας κλίμακας με  εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 15:54. Η κατάληξη της πτωτικής δυναμικής που εμφανίστηκε μόνο στα πρώτα λεπτά έφερε τον ορισμό του κατώτερου στις 11:07 στα επίπεδα των 794,97 μονάδων. Τα 50 λεπτά (μετά τις 15:55), κατευθύνθηκε από τις 806 σε επίπεδα οριακά κάτω από τις 803 μονάδες.

Από  την έναρξη, όπου το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα, μετά από νευρική κίνηση που έφερε πριν τις 11:10 στις 795 μονάδες, μετά πέρασε σε μια υπολογίσιμου μεγέθους  άνοδο. Αυτή τον έφερε στην ψηλότερη ζώνη τιμών οριακά χαμηλότερα των 806,8 μονάδων στις 15:54. Αμέσως μετά, η προσφορά δυνάμωσε και οδήγησε τον ΓΔ στις 16:40 λίγο πάνω από τις 802,8 μονάδες. Η αντίδραση κατόπιν  τον επανέφερε στις 804 μονάδες  η νευρικότητα συνεχίστηκε ως τις δημοπρασίες. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,69% ενώ εμφάνισε κέρδη  μεγαλύτερα από αυτά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 802,19 μονάδες, δηλαδή 7,22 μονάδες ψηλότερα από κατώτερο μέρας. Υπήρξε ένα μικρό διάστημα στο πρώτο μέρος  με πτωτική  κίνηση και είχαμε πλάγια πορεία των τιμών από τις 12:53 ως τις 15:47 μεταξύ 800 και 804 μονάδων.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 798,37 με ανοδικό  χάσμα  (+1,64 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (796,73), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά αμέσως μετά τις 11:07 με τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησαν οι ανοδικές τάσεις με οδηγό τις εντολές αγοράς στις τράπεζες του 25άρη μετά τις 12:15. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 15:54 και ήταν οι 806,73 από 806,89 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μικρής διάρκειας ήταν ωστόσο και η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 11:07 και ήταν οι 794,97 από 794,52 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για διόρθωση των αποτιμήσεων μετά από ρευστοποιήσεις σε πολλές μετοχές του 25άρη με εστίαση στα τραπεζικά blue chip στις περασμένες συνεδρίες, αλλά και από το ενδιαφέρον για σημαντικό ξεφόρτωμα για τρία από τα blue chip.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική που ήταν αρχικά πτωτική και μετά από δοκιμασίες και αναταράξεις επικράτησε η άνοδος για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 4,54 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 7 από τα blue  chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,526 από 53,336 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία. ///  Του Κώστα Ιωαννίδη/naftemporiki.gr

 

–_-  Ελλάκτωρ, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ έδωσαν σήμα αγορών :   Μπορεί η αγορά να επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες (802,19 μονάδες το κλείσιμο με κλείσιμο 0,69%), αλλά τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι η τάση είναι ενθαρρυντική, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το αντίθετο μάλιστα, αφού ούτε και σήμερα οι συναλλαγές «κατάφεραν» να διασπάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, δίδοντας την εικόνα μιας στάσιμης αγοράς, χωρίς ενδιαφέρον και εμφανή την απουσία κατεύθυνσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης, ότι οι ξένοι έχουν ανακόψει τις ισχυρές εντολές αγορών, τουλάχιστον αυτές που υπήρχαν στο τελευταίο δίμηνο του 2020. Άπαντες τελούν εν αναμονή, με το τρίτο κύμα να χτυπά τις αγορές, τις ΗΠΑ, λίγο πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν και την Ευρώπη υπό τον φόβο για καθίζηση του ΑΕΠ και ανησυχία από τους ρυθμούς χελώνας πραγματοποίησης των εμβολίων.

Μάλιστα η Bank of America, γνωστή «Κασσάνδρα» σε ότι αφορά στο Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν στοιχηματίζει υπέρ της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, προτρέποντας τους επενδυτές και πελάτες της να στραφούν στην αναδυόμενη αγορά της υπό χρεοκοπία Τουρκίας, αλλά και της Πολωνίας, αφήνοντας σχεδόν στη τελευταία θέση το Χ.Α. Το αν θα της βγει είναι κάτι που θα φανεί στο πέρασμα των ακόλουθων μηνών, δεδομένου ότι τα επιτόκια των ομολόγων βαίνουν μειούμενα και η Ελλάδα έχει μπροστά της την αξιοποίηση 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. /// Στ. Κ. Χαρίτος  ///  NewsRoom -  mononews.gr

 

–_-   Με οδηγό τις τράπεζες επανήλθε σε θετική τροχιά :  Σημάδια αντίδρασης έδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να «σπάσει» το τριήμερο πτωτικό σερί και να κλείσει με θετικά πρόσημα.

Η αγορά βρήκε στήριγμα σήμερα από τις τραπεζικές μετοχές, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθούν ή ακόμη και να μηδενιστούν τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), γεγονός που έδωσε κίνητρο στους αγοραστές.

Ταυτόχρονα, βιομηχανικά blue chips όπως η Mytilineos (+1,88%), η Τέρνα Ενεργειακή (+5,85%) και η ΤΙΤΑΝ (+1,92%) βοήθησαν στην άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μετοχή του Ελλάκτορα, καθώς η Invesco των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη άσκησε το δικαίωμα που είχε συμφωνηθεί με την Permanoaro (οικογένεια Καλλιτσάντση και Farallon) και απέκτησε το 18,33% της Ελλάκτωρ. Μάλιστα οι δύο εφοπλιστές αγόρασαν επιπλέον ποσοστό 2,2% από την Permanoaro και σε συνδυασμό με το 5,002% που κατείχαν ελέγχουν πλέον το 25,5% του εισηγμένου ομίλου. Η είδηση αυτή οδήγησε στο ανοδικό κλείσιμο της μετοχής του Ελλάκτορα κατά 6,43%.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 802,19 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,67 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,64% και έκλεισε στις 1.911,91 μονάδες, ο Mid Cap κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 1.103,53 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,63% στις 485,71 μονάδες.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, με θετικά πρόσημα οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+6,43%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+5,85%), ALPHA BANK (+3,26%), ΤΙΤΑΝ (+1,92%), MYTILINEOS (+1,88%), ΕΥΔΑΠ (+1,34%), ΕΘΝΙΚΗ (+1,33%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS (1,31%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+1,12%), OTE (+1,00%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,94%), ΕΧΑΕ (+0,78%), ΛΑΜΔΑ (+0,73%), EUROBANK (+0,62%), AEGEAN (+0,61%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0,39%), ΕΛΠΕ (+0,18%) και ΟΠΑΠ (+0,09%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι παρακάτω μετοχές: JUMBO (-2,76%), ΦΟΥΡΛΗΣ (-1,26%), ΔΕΗ (-1,21%), COCA COLA (-0,99%), VIOHALCO (-0,85%), ΑΔΜΗΕ (-0,57%) και ΟΛΠ (-0,42%).  /Αριστοτέλης Παππάς  Πηγή: Reporter.gr

Footer
48418

 

 

>>> Γραμμή Επικοινωνίας

Το On Line είναι σε αναμένοντας,  πιέστε  και ζητήστε το ζήτημα που απαιτούσαν και το συντομότερο που έπρεπε να κάνουμε τον εαυτό μας

προσεγγίσεις και προσεκτικά.

 

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία

 

  • {{chat.actualmessage}}